Hallo – een warm welkom!

Karen Vandaele numinatal dilbeekWelkom op de website van Numinatal! Mijn naam is Karen Vandaele. Zo fijn dat je mijn website komt ontdekken! Al jaren ben ik verwonderd door de verbinding tussen ouders en hun kindje. Bewust heb ik gekozen om me te verdiepen in zaken die deze connectie bevorderen: zwangerschapsyoga op de mat en in het water, ergonomisch dragen van je kindje, met babytaalgeluiden de behoeften van je baby herkennen, postnatale yoga in het water, koesterende baby massage, interactieve baby yoga en speelse peuter yoga. 

Door mijn opleiding en werkervaring als neonataal kinderverpleegkundige en vroedvrouw, heb ik gemerkt hoe waardevol deze verbinding is. Zelf ben ik mama van twee hartendiefjes die me blijven inspireren! We wonen in Dilbeek (Pajottenland, Vlaams-Brabant) op een steenworp van Brussel.

 

 

Numi Natal

Numinatal is een verbinding tussen Numi en Natal - zoals de koesterende verbinding tussen ouder en kindje.karen met kids numinatal dilbeek

 • Numi omvat letters van de voornaam van mijn dochtertjes. Dankzij hen ben ik wie ik nu ben. Mama ben ik voor altijd!
 • Natal staat voor de gebeurtenissen die zich afspelen rond de geboorte. Natal is ook duidelijk en herkenbaar in het Nederlands, Engels, Spaans, Frans. Zelf heb ik als kind in het buitenland gewoond. Daarom wil ik graag ouders uit allerlei windstreken van onze multiculturele samenleving bereiken en verbinden.

Waar komt mijn interesse vandaan?

Van kinds af aan, wou ik werken met jonge kinderen en hun ouders. Dankzij mijn opleiding tot vroedvrouw en kinderverpleegkundige gespecialiseerd in de neonatologie, kon ik deze wens waarmaken. Gedurende 18 jaar maakte ik deel uit van het team van de intensieve neonatale afdeling van het UZ Leuven waar veel aandacht gaat naar ontwikkelingsgerichte zorg.

karen met indra numinatal dilbeekWegens de verhuis met ons gezin, heb ik de moeilijke beslissing genomen om mijn job op te zeggen. Maar de verbinding die ontstaat bij lichaamscontact tussen ouder en kind, blijft me aangrijpen en boeien! Ik volgde de opleiding tot draagconsulente…een mooi vervolg op de karen met uma numinatal dilbeekkangoeroe zorg op de neonatale afdeling. Later kwam ik terecht in de praktijk van een gynaecoloog. Tijdens de talrijke gesprekken met ouders voor en na de geboorte van hun kindje, bleek telkens hoe belangrijk de verbinding tussen ouders en hun kindje is voor alle betrokkenen.

In 2020 heb ik de voordelen van yoga ontdekt. Op zoek naar een manier om yoga te integreren in de zorg voor kindjes en hun ouders, vond ik een goed onderbouwde opleiding pre- en postnatale vinyasa yoga. De kracht die je zowel mentaal als fysiek opbouwt tijdens zwangerschapsyoga, helpt om te ontspannen en om te gaan met de uitdagingen  tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode erna. Maar ook een baby houdt van beweging en contact - zoals bij koesterende geïntegreerde baby massage en baby yoga zo mooi gestimuleerd wordt. De cirkel van verbinding was rond door me te verdiepen in peuteryoga. Peuters zijn voorbestemd om te bewegen en zo de wereld en hun eigen willetje te ontdekken.

Zelf ben ik mama van twee meisjes die ik ook zelf heb gedragen en gemasseerd. Voor de geboorte van ons eerste hartendiefje hadden we al een draagsysteem klaar. Later kwamen daar nog voorgevormde dragers bij. Met ons eerste kindje volgde ik ook één sessie baby massage - niet bepaald een succes! Later zag ik ons dochtertje op reis in Azië zo intens genieten van een dagelijkse voetmassage. Eenmaal thuis werd masseren gewoon onderdeel van ons leven. Contact en verbinding…mooie bouwstenen voor elk mensenleven!

Waar geniet ik nog meer van?  Van avontuurlijke reizen, heerlijke wereldkeuken, dansen en creatief bezig zijn. De tekeningen op deze website heb ik zelf ontworpen.

 

Mijn opleidingen

Draagconsulente

De basis opleidingen draagconsulente heb ik in het Engels gevolgd bij Ulrike Höwer van de Duitse organisatie Die Trageschüle.  Andere organisaties (Instituut voor hechting, Liefdevol dragen, Zorgdragen opleidingen) bieden ook waardevolle opleidingen, aanvullende bijscholingen en intervisies met collega draagconsulenten.

 • 2016    Foundation course   -   Babywearing Consultancy   -   Trägeschüle Dresden
 • 2016    Advanced course   -   Babywearing Consultancy   -   Trägeschüle Dresden
 • 2017    Basisopleiding Voorgevormde dragers   -   Instituut voor hechting
 • 2018    Certificering Draagconsulente   -   Trageschüle Dresden
 • 2021    Dragen van prematuur geboren kinderen   -   Zorgdragen Opleidingen
 • 2022    Draagzakken & vroeg rugdragen met draagzakken - Trageschüle België
 • 2022    Dragen van kindjes met orthopedische hulpmiddelen (bij heupdysplasie en klompvoetjes) - Liefdevol dragen
 • 2022    Knoopwijzen voor zwangeren FTZB - Instituut voor Hechting
 • 2023    Draagzakken verdiepingsles - Dragen geeft plezier

Daarnaast  ben ik bestuurslid van Draagconsulenten Vlaanderen vzw (Belgische Vereniging) en lid van Vereniging van Draagconsulenten (Nederlandse Vereniging). Ik volg geregeld bijscholingen over verschillende aspecten van dragen. Op intervisiedagen, productdagen van draagproducenten en internationale beurzen (zoals Babyboombeurs in België, de Negenmaandenbeurs in Nederland en Kind und Jugend in Duitsland) ontdek ik nieuwe draagsystemen en leer ik bij over bestaande dragers. Heel fijn om zo met andere draagconsulenten te overleggen.

 • Invloed van dragen op hechting (Miluska Flooren - 2021)
 • Verbindend communiceren (Maja Vandevelde - 2021)
 • Intervisie Front cross carry (Liefdevol Dragen - 2021)
 • Geboortepatronen en effect op dragen (Lalouz - 2021)
 • Dragen van kindje met heupdysplasie of klompvoetje (2021)  
 • Basisbevestigend dragen en roterend handelen (Joyce Zwijnenburg - 2021)
 • Weving en materialen van draagdoekstoffen (Tina Hoffman - 2022) 
 • Reflexen van toepassing bij het dragen (Irma Hovens - 2022)
 • Slapen, huilen en dragen (Miluska Flooren - 2022)
 • Ergonomie van de dragende (Dagmar Morren - 2022)
 • Vaders en dragen - mannen in draagsituaties (Gunter Nowak-Wohralik - 2023)
 • Prikkels en dragen (Lien Vandoorne - 2023)
 • Consultvragen in voorkomende situaties (Vereniging van Draagdoekconsulenten - 2023)
 • Vaders en hechting (Henrik Norholt - 2023)
 • Rol van hoogte rugpand bij motorische ontwikkeling baby (Henrik Norholt - 2024)

Koesterende geïntegreerde Baby massage en Baby Yoga (BINBY) & Peuter yoga

Omwille van de holistische visie heb ik bij de Engelse organisatie Birthlight de opleiding Integrated Nurturing Baby Massage and Baby Yoga (BINBY) gevolgd. Birthlight biedt ook regelmatig bijscholingen aan.

 • 2021    Birthlight Integrated Nurturing Baby Massage and Baby Yoga 1  -   Birthlight
 • 2022    Birthlight Toddler Yoga - Birthlight
 • 2022    Birthlight Integrated Nurturing Baby Massage and Baby Yoga 2 -  Birthlight 

Pre- en postnatale vinyasa yoga 

De opleiding pre- en postnatale vinyasa yoga heb ik gevolgd bij de Amerikaanse Jennifer More van The Dolphin Method, een opleiding die erkend is door Yoga Alliance. Met Jennifer genieten we regelmatig van online intervisie.

 • 2021    Pre- and postnatale vinyasa yoga   -   The Dolphin Method                                                 

Aquanatal pre- en postnatale yoga 

De opleiding pre- en postnatale vinyasa yoga heb ik gevolgd bij Birthlight met tutor Kathryn Offer. De live pool days in North Chailey Heritage School met het zalige warme water waren zo verrijkend en ja, zelfs ontspannend. Aquanatal yoga biedt zoveel mogelijkheden!

 • 2023    Aquanatal Pre- and postnatal yoga diplmoma   -  Birthlight      

 

Dunstan Babytaal

 • 2021    Dunstan Babytaal   -   Basis cursus   -   Dunstan Babytaal België
 • 2022    Dunstan Babytaal   -   Trainer cursus -   Dunstan Babytaal Nederland

Hoe fascinerend is de Dunstan Baby Taal! Dit is gebaseerd op enkele universele reflexgeluiden die jonge baby’s maken. De Australische Priscilla Dunstan heeft dit ontdekt en wetenschappelijk onderzocht. In Nederland wordt het dagelijks gebruikt door kraamverzorgenden. In België geraakt het geleidelijk aan bekend. Iedereen die betrokken is bij de zorg voor jonge baby’s, heeft hier voordeel bij.

Numinatal en eco-logie

Numinatal gaat over verbinding met onze kinderen, maar ook verbinding met de wereld  waarin ze opgroeien. Daarom hecht ik belang aan ecologische en biologische materialen. Eerlijke handel is een manier om onze kinderen te laten zien dat we anderen respecteren.

De baby massage olie (Pure Naturals) is biologisch, koudgeperst en 100% pure druivenpitolie zonder geurstoffen die de hechting kunnen verstoren. Veilig in gebruik in de zwangerschap en ook bij onze hartendiefjes. Het flesje gebruikt om deze olie in te bewaren, is van 100% gerecycleerde PET plastiek (rPET) dat opnieuw gerecycleerd kan worden.

De studio yogamat van PVC (Ecoyogi) heeft het ökotest Standaard 100 keurmerk. De mat bevat geen schadellijke stoffen (zoals ftalaten en AZO) en kan gerecycleerd worden. Om hygiënische redenen heb ik voor deze afwasbare yoga mat geopteerd in plaats van natuurrubber of kurk. De yoga matten gebruik ik immers ook bij koesterende baby massage (blote baby billetjes).

De yoga bolsters (Ecoyogi) bieden steun iaan het zwangere lichaam bij prenatale yoga. De hoes van deze bolsters is gemaakt van GOTS gecertificeerde biokatoen. De bolster is gevuld met gezuiverd natuurlijk boekweitkaf. De yoga blokken (Ecoyogi) ondersteunen het lichaam. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijke kurk: sterk en teglijk heel zacht met een goede grip om veilig yoga te beoefenen.

Draagsystemen komen in contact met ons lichaam en dat van ons kindje. Bij de selectie van draagzakken en draagdoeken, kijk ik uit naar producenten die biologische materialen gebruiken en eerlijke handel nastreven.

Aarzel niet me te contacteren als je nog vragen hebt.

 
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://www.pilipiuk.com/rtp-live/ https://redoriente.net/slot-deposit-dana/ https://joyme.io/demopgsoft https://www.fap.mil.pe/toto-macau/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://heylink.me/rtp-live-gacor/ https://secteur-pave.com/rtp-live/ https://www.fap.mil.pe/rtp-live/ https://reseau.wp2.siteo.com/slot-gacor/ https://joyme.io/slotdemogacor https://sidiap.org/toto-macau/ https://redoriente.net/rtp-live/ https://linkr.bio/slot-demo-pgsoft https://linkr.bio/slot-demo-pragmaticplay