Draagsystemen

De wondere wereld van het dragen is ontzettend omvangrijk en misschien zelfs wat overweldigend. Het aanbod voorgevormde dragers heeft een pijlsnelle evolutie gekend de laatste jaren, maar ook de ontwikkeling van verschillende textielsoorten voor draagdoeken staat niet stil. Er zijn veel nieuwe merken op de markt gekomen.

Tijdens een draagconsult gaan we samen op zoek naar een draagsysteem dat past bij jou en jouw kindje! Het loont de moeite na te gaan of de stof waar het draagsysteem van gemaakt is, niet schadelijk is voor de gezondheid van jou en jouw kindje (GOTS of Ökotest gecertificeerd).

 

  • Rekbare doeken

    Rekbare doeken

    Rekbare draagdoeken zijn gemaakt van tricot, een gebreide stof dat lekker zacht en elastisch is. Ze verschillen onderling in rekbaarheid, dikte en materiaal. Sommige doeken bevatten naast natuurlijk katoen ook elastisch materiaal zoals elastaan (ook wel spandex genoemd), andere zijn dan weer gemaakt van een semi-natuurlijke viscose samenstelling. Van de rekbare doek bestaat meestal maar een lengte maat. Dankzij hun gebruiksgemak en draagcomfort, zijn rekbare doeken uitermate geschikt om pasgeborenen te dragen op de buik. De doek wordt eerst volledig geknoopt vooraleer je jouw kindje in de doek installeert.  Leren knopen onder begeleiding kan ervoor zorgen dat je heerlijk kan genieten van het dragen met deze doek.

     
  • Geweven doeken

    Geweven doeken

    Geweven draagdoeken bestaan in allerlei materialen, maten en weeftechnieken. Ze verschillen onderling in rekbaarheid, dikte en materiaal. Vaak is er een mengeling van verschillende garens. Hoe groter het percentage van een bepaald type garen, des te meer uitgesproken de invloed zal zijn op de knoopkwaliteiten van de stof.

    Samen bepalen deze kenmerken de manier waarop een doek aanvoelt en knoopt. Een kwaliteitsvolle geweven doek rekt diagonaal voor een mooie positionering van jouw baby in de doek, maar is niet elastisch zoals een rekbare doek. De geweven doek is verkrijgbaar in uiteenlopende lengtematen. De ideale maat hangt af van de gekozen knoopwijze en de lichaamsbouw van drager en kindje. Een draagdoek met verschillende print of kleur langs beide zijden, kan handig zijn bij het knopen.

    Het grote voordeel van een geweven doek is de veelzijdigheid in gebruik. Dragen op de buik, heup en rug zijn mogelijk met allerhande knooptechnieken. Met een geweven doek kan je dragen vanaf de geboorte van jouw kindje tot jullie uit de doeken zijn. Leren knopen onder begeleiding kan ervoor zorgen dat je heerlijk kan genieten van het dragen met deze doek.

  • Ringslings

    Ringslings

    Een ringsling is een korte (meestal  geweven) draagdoek waar aan één uiteinde 2 ringen bevestigd zijn waar je de stof van het andere uiteinde door haalt. De stof bevestig je door aanspannen, niet door te knopen of  een gesp dicht te klikken. De ringsling is een compact  draagsysteem  waarmee je een kindje op de heup of buik draagt dat handig is in gebruik zodra je het aanspannen wat onder de knie hebt. Door het asymmetrisch dragen is dit vooral een aanrader voor korte afstanden.

    Naast de materiaalkeuze bepaalt de afwerking ter hoogte van de schouder mee hoe comfortabel een ringsling bij jou aanvoelt. Een schouderstuk kan gathered (ongevouwen), folded (gevouwen), pleated (geplooid) of padded (gewatteerd) zijn. Naargelang de anatomie van de ouder is de ene vorm comfortabeler dan een andere. Bij sommige schoudersystemen zijn verschillende versies voor rechter en linker schouder ontworpen.

     

     
  • Aziatische traditionele dragers

    Aziatische traditionele dragers

    Deze draagsystemen komen oorspronkelijk uit Azië. Er bestaan verschillende soorten.De drie bekendste zijn: de meh dai, de onbuhimo en de podaegi.

    De Meh dai (ook wel Mei Tai genoemd in het Westen) komen uit China. Meh betekent "dragen op de rug", dai staat voor "band"...oftewel "rug drager met banden". Traditioneel is het een voorgevormd vierkantig rugpand met banden ter hoogte van de vier hoeken: onderaan brede heupbanden en bovenaan langere schouderbanden. Zowel heupband als schouderbanden worden geknoopt. Ondertussen bestaan er al veel variaties. Passen en uitproberen is de boodschap. tegenwoordig vind je meh dai die geschikt zijn voor pasgeborenen, maar veel types mei tai zijn eerder geschikt voor kindjes die reeds zelfstandig kunnen zitten.

    Onbuhimo komen oorspronkelijk uit Japan. Onbu betekent dragen, himo betekent band/touw...of beter gezegd "rug dragende band". Onbuhimo zijn dragerszonder heupband. Deze draagzak is geschikt voor kindjes met voldoende rompcontrole.

    Podaegi komen uit Korea. De betekenis is "babydeken met een band". Het zijn gewatteerde, brede dekens met een band langs de bovenkant. Podaegi zijn bedoeld om kindjes op de rug te dragen. Podaegi zijn veel minder bekend in het Westen.

     
  • Draagzakken

    Draagzakken

    Draagzakken of voorgevormde dragers (soft structured carriers of SSC) bieden de mogelijkheid om een kindje ergonomisch te dragen zonder (veel) te knopen. Een draagzak is een voorgevormd vierkantig rugpand met banden ter hoogte van de vier hoeken. Onderaan is de brede heupband die mét een gesp wordt bevestigd en bovenaan bevinden zich langere schouderbanden. Naargelang de aanwezigheid van gespen ter hoogte van de schouderbanden, worden draagzakken onderverdeeld in full-buckle carriers  (gesp voor schouderbanden) en half-buckle carriers (schouderbanden knopen).

    Een bijzondere voorgevormde drager is de Marsupi (van Manduca). Marsupi is een voorgevormde drager zonder gespen waarbij de banden met velcro worden vastgemaakt op het rugpand.

    Veel draagzakken zijn aangewezen voor een bepaalde leeftijd (baby – peuter – kleuter), maar er bestaan ook voorgevormde dragers die meegroeien met jouw kindje. Schouderbanden zijn gevuld, openspreidbaar of zelfs beide. De heupband kan allerlei vormen en diktes aannemen. En de gespen bepalen mee een deel van het draagcomfort met hun positie en manier van aanspannen. Omdat er zoveel vormen, materialen en modellen bestaan, is het een kwestie van samen uitzoeken wat bij jullie past.

     
  • Torsodragers

    Torsodragers

    De torsodrager is een dunne rechthoekige stuk stof (standaard maat  170 cm x 120 cm) dat rond de torso (het bovenlichaam) van de dragende wordt gewikkeld en dan wordt vastgeknoopt of gewoon omgerold om de stof te bevestigen. Het kindje bevindt zich doorgaans op de rug.

    Een groot voordeel voor ouders met nekklachten is dat de armen en schouders van diegene die draagt, vrij zijn. Het voelt ook niet zo warm aan want er is slechts één laag stof. Maar de torsodrager moet  vaak opnieuw geknoopt/omgerold worden waardoor dit bij veel ouders een onveilig gevoel geeft. Vandaar dat dit systeem bij ons weinig gebruikt wordt en ik dit ook niet aanbied voor verhuur.

     
  • Poppendragers

    Poppendragers

    Ook draagsystemen voor popjes vind je op de markt. Zo voelt grote broer of zus zich ook betrokken. Tegenwoordig zijn er verschillende merken die een poppendrager in hun collectie hebben. Ze bestaan als draagzak, draagdoek of ringsling. Girasol® biedt zelfs een poppendrager aan voor creatieve mini-ouders: met de bijgeleverde textielkrijtjes kunnen de kids hun eigen design ontwerpen op hun poppendrager.

     

 

numinatal draagdoeken dilbeek

 
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://www.pilipiuk.com/rtp-live/ https://redoriente.net/slot-deposit-dana/ https://joyme.io/demopgsoft https://www.fap.mil.pe/toto-macau/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://heylink.me/rtp-live-gacor/ https://secteur-pave.com/rtp-live/ https://www.fap.mil.pe/rtp-live/ https://reseau.wp2.siteo.com/slot-gacor/ https://joyme.io/slotdemogacor https://sidiap.org/toto-macau/ https://redoriente.net/rtp-live/ https://linkr.bio/slot-demo-pgsoft https://linkr.bio/slot-demo-pragmaticplay